Ethische Commissie

voor de telecommunicatie

  • Start
  • Nieuws
  • Beslissing nr D-2013-28a inzake Sulake Corporation Oy

Beslissing nr D-2013-28a inzake Sulake Corporation Oy

 

In deze beslissingen doet de Ethische Commissie uitspraak over een klacht van Base Company tegen de aankoopmogelijkheden via betaalnummers in online spelen, met name in de virtuele werelden Habbo Hotel en Habbi Hotel.

De Ethische Commissie verklaart de klacht gegrond en oordeelt dat:

  • er ten onrechte geen 0905-nummers en (in het geval van Habbi Hotel) SMS nummers uit de serie 5000 tot en met 6999 werden gebruikt, hetgeen het mechanisme van selectieve oproepblokkering onbetrouwbaar maakte;
  • er in strijd met de artikelen 53 en 55 van de Ethische Code, onbeperkte betalingen worden toegelaten in deze spelen. Deze spelen worden beoordeeld als bijzonder aantrekkelijk voor minderjarigen. In dat geval moeten minderjarigen deze spelen kunnen betalen met hun eigen zakgeld, wat niet het geval was in beide dossiers.

De Ethische Commissie bevestigt zo eerdere rechtspraak, die, gebaseerd op een studie van het OIVO van 2011 betreffende het gemiddelde zakgeld in België, stelde dat betalingen van €10 per maand de absolute bovengrens zijn voor de betalende diensten bestemd voor minderjarigen.

De Ethische Commissie legde een boete op van € 5.000 op aan de Finse uitbater van Habbo Hotel (Sulake Corporation Oy) en een stopzetting van de dienst aan de Franse uitbater van Habbi Hotel (de heer Parisot).

Beslissing D-2013-28a inzake Sulake Corporation Oy